2022

New ramps of the Lighthouse Walk

The project consists of a pedestrian path of 75 m composed of a succession of ramps in steel structure and wooden deck with a “zig-zag” type path to overcome a sharp drop in altitude in a short space.

The project has the following objectives:

  • Overcome the interference created by the port viaduct that interrupted the Walk of the Lantern through a pedestrian path that eliminates architectural barriers.
  • Reaffirm the perceptive continuity between the two sections of the pre-existing route in terms of directionality, materials, finishes and architectural choices through the new building: adapted to the specific nature of the places, made up of a wooden deck; primary and secondary structure in juxtaposed light metal elements and parapets in perforated sheet metal supported by a pair of shaped uprights, in painted galvanized steel, similar in design to that of the Walk; plastered structural masonry.
  • Reinforce the perception of the path from a distance, to signal the presence of the walk that leads to the Lantern.

“Brutalist” architectural language inspired by the materials of the adjacent port, with a wall- parapet in continuous perforated sheet metal which develops gradually, rising vertically, forming a tower with the function of a perceptive landmark that directs and guides the steps of visitors.

Client

ASPI
TECNE
Municipality of Genoa

Programme

Urban design

Location

Genoa, Italy

Activity

Masterplan
Architectural design
Landscape design

Size

75 ml of length

Team

Arch. Andrea Marenco
Arch. D. Zoppi
Arch. M. Bonacasa
Arch. G. Farinini
Arch. L. Lagomarsino
Ing L. Navone

Year

2022

Status

Built

Scroll to Top